В едно от най-богатите  стабилни кътчета на земното кълбо, над

...
В едно от най-богатите  стабилни кътчета на земното кълбо, над
Коментари Харесай

Богатият Север в икономически шок

В едно от най-богатите  постоянни кътчета на земното кълбо, над 700 хиляди души се оказаха ненадейно без работа поради икономическият блокаж, провокиран от ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид, написа Блумбърг.

С общо население от 27 млн. души, през последните седмици регионът на северните европейски страни (Nordic countries) регистрира 605,9 хиляди служащи, пуснати във краткотраен отпуск (в доста случаи неплатен) и 105,8 хиляди съкратени от работа, сочат изчисленията на Блумбърг, основани на данни от управляващите във Норвегия, Швеция, Дания, Финландия и Исландия

Председателят на Конфедерацията на норвежките предприятия Ерик Алмлид съпостави протичащото се със „ цунами, което е заляло бизнеса в страната. „ Нещата занапред ще стават по-лоши “, прибавя той.

Кнут Холберг, старши икономист в Swedbank, от своя страна съобщи, че обстановката в целия район е „ тежка “.

Гражданите на страните от района разчитат на мощни обществени системи за протекция, които подсигуряват съответна месечна поддръжка за хората, останали без работа. Безплатното опазване на здравето и обучение също способстват за високото равнище на обществена сигурност в северните страни. Дори на фона на всички тези защитни ограничения, икономическият потрес в районът е мъчителен. Ето и данните:

Норвегия – 279,3 хиляди краткотрайно освободени от работа, 29,3 хиляди съкратени работни места

Финландия – 259,2 хиляди краткотрайно освободени от работа, 4 хиляди съкратени работни места

Швеция – 49,8 хиляди краткотрайно освободени от работа, 36,8 хиляди съкратени работни места

Дания – 31,2 хиляди съкратени работни места, страната изплаща отчасти заплатата на 70 хиляди души

Исландия – 17,5 хиляди краткотрайно освободени от работа, 4,5 хиляди съкратени работни места

Някои от най-големите компании в района също са изправени пред доста тежка обстановка. Производителят на камиони Volvo Group краткотрайно освободи от работа всичките си 20 хиляди чиновници в Швеция. Авиопревозвачите SAS AB, Finnair Oyj и Norwegian Air ASA също са освободили огромна част от чиновниците си. Търговците на дребно, измежду които Hennes & Mauritz AB, също са изпратили множеството си служащи у дома.

„ Не е мъчно да си представим, че тези цифри ще набъбнат трагично, в случай че стопанската система не бъде рестартирана в относително къс интервал от време “, разяснява Хелге Педерсен, икономист от Nordea Bank  в Копенхаген.

Междувременно, държавните управления на северните страни са изправени пред  множество провокации, в това число и субсидиране на 75% от заплатите на освободените служащи за опазване на работните места.

Според Кнут Холберг обаче групата, която е изправена пред най-лошата обстановка, е тази на младежите, които в този момент приключват университет.

„ Ако рецесията продължи единствено няколко месеца или тримесечия, те няма да имат сериозен проблем. Ако обаче имаме хора, които са безработни 3 или 4 години след довеждане докрай на университета, това може да унищожи капацитета им за кариерно развиване и да ги обрече на по-ниски приходи за цялостен живот “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР